UNIVERSITATEA TEHNICĂ "GHEORGHE ASACHI" DIN IAȘI

FACULTATEA DE MECANICĂ

   

Harta municipiului Iași

 
   

Harta municipiului Iași: 
Apăsați pe zona Centru sau pe zona Universității Tehnice
 pentru a vedea hărțile respectivelor zone Zona centrală a municipiului Iași Zona centrală a Universității Tehnice

Despre municipiul Iași

Municipiul Iași – „orașul celor șapte coline” - este atestat documentar pentru prima dată în 1408 de către voievodul Alexandru cel Bun (1400 – 1432), care a acordat un act de privilegii comerciale pentru negustorii din orașul Liov, pe atunci în Polonia. Documentul era valabil și pentru negustorii din "țara Rusiei și a Podoliei" (adică pentru cei din jumătatea răsăriteană a Galiției). Dar istoria zonei Iașilor este mult mai veche, arheologii descoperind la Cucuteni una dintre cele mai cunoscute culturi neolitice din Europa, cultura Cucuteni (circa 3000 î.C.).

Orașul Iași ocupă un loc important în economia românească. Dezvoltarea zonei este legată de poziția geografică ideală a municipiului Iași, care este un nod comercial major pentru estul României. Datorită aeroportului internațional și infrastructurii de șosele și căi ferate, municipiul Iași este ușor accesibil din orice parte a României sau a Europei.

Iașul este un oraș modern cu circa 350.000 de locuitori (2002) și are reputația de „capitală spirituală și culturală a României”. Datorită dezvoltării constante a sistemului de educație universitară, Iașul este un important centru de educație academică. Azi în Iași sunt 7 universități de stat, ce cuprind peste 60.000 de studenți și 4000 de cadre didactice universitare: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea Tehnic㠄Gheorghe Asachi”, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinar㠄Ion Ionescu de la Brad”, Academia de Arte „George Enescu”, Institutul Teologic Ortodox și Institutul Teologic Catolic. Deasemenea, după 1990 au fost înființate mai multe universități particulare.